Home | Nieuws

Medisch nieuws

Uit de praktijk

Auteur(s): Auteur(s): Karien Gosens, arts-onderzoeker dermatologie en infectieziekten, AMC Amsterdam.
Publicatiedatum: 19-09-2014 
Artikelnummer: 3576

Een zestigjarige man is door zijn hiv-behandelaar doorverwezen voor AIN screening (Anale Intraepitheliale Neoplasie, voorstadia van anuskanker). Momenteel heeft de patiënt geen (anale) klachten.

908

Patiënt is hiv positief en onder cART (combinatie Anti-Retrovirale Therapie) behandeling. Hiermee is de viral load ondetecteerbaar en het CD4 bedraagt 670/µl (normaalwaarde 460- 1450/µl). Voorgeschiedenis vermeldt een longembolie en hypertensie. Doorgemaakte soa zijn tweede stadium syfilis en anale chlamydia en gonorroe. De patiënt is in 2012 eenmalig door een dermatoloog behandeld voor intra-anale condylomata acuminata met vloeibare stikstof, met goed resultaat. Er werden hierbij geen biopten afgenomen. Patiënt heeft seks met mannen (MSM) en heeft zowel passieve als actieve anale onbeschermde seks met meerdere partners.
Er werd Hoge Resolutie Anoscopie (in steensnedeligging) verricht waarbij meerdere afwijkingen a vue waren. Intra-anaal zagen wij op 3, 6, 9 en 12 uur miliaire, verruceuze papels. Peri-anaal werden 2 nummulair grote uitstulpingen van de huid (marisken) met verruceuze aspecten gezien en op 6 uur een gebied met hyperkeratinisatie. Bij rectaal toucher waren er geen bijzonderheden. Van alle laesies werden biopten afgenomen.

Vraag
Volgens de multidisciplinaire 2e lijns soa-richtlijn (tinyurl.com/soarichtlijn2012) worden condyloma acuminata op klinische gronden gediagnosticeerd en gezien als goedaardige afwijkingen. Gelden deze aannames ook voor HIV+ MSM?

Antwoord

885

Waarom vaccineren tegen de griep?

Vaccinatie is de enige manier om u tegen de griep te beschermen.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.

Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

The international research & development (R&D) consortium, AfriCoLeish, has launched a Phase III clinical study to address the extreme difficulty in treating visceral leishmaniasis (VL) in patients who also are HIV-positive. The study will assess the efficacy and the safety of two treatments: a combination treatment of AmBisome® and miltefosine, and AmBisome® alone. This is the first randomized clinical trial in Africa to confirm the World Health Organization’s recommendation for HIV-VL treatment. Two sites in northwest Ethiopia, Gondar and Abdurafi, have begun recruiting patients. The area has one of the highest burden in the world.

884

Bijna de helft van de homo’s met hiv zou erbij gebaat zijn als ze een vaccinatie tegen HPV krijgen. Dat valt af te leiden uit een Ierse studie onder 194 mannen die seks hebben met mannen. Ook twee derde van de hiv-negatieve homo’s zou er baat bij hebben. Je vraagt je af waarom dit niet gebeurt.

877

Een standpunt van Aids Fonds en Soa Aids Nederland.

871

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland vinden dat PrEP ook in Nederland beschikbaar moet komen. Dit instrument voor de preventie van hiv – een combinatiepil die beschermt tegen hiv – kan helpen het aantal nieuwe hiv-infecties in ons land omlaag te brengen. Om dat doel te kunnen bereiken moeten alle bestaande preventiemiddelen inzetbaar zijn, niet alleen voorlichting en het gebruik van condooms. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland doen al het nodige om gebruik van PrEP voor te bereiden, maar ook andere partijen moeten nu in actie komen vinden beide organisaties.

Volgens een recente studie in Ierland zouden meer dan de helft van de hiv-positieve homomannen voordeel halen bij vaccinatie tegen HPV. Twee-derde van de hiv-negatieve homomannen profiteren van deze vaccinatie. 

849

Nearly half of HIV-positive gay men could benefit from being vaccinated against HPV, say Irish researchers

Two-thirds of HIV-negative gay men could benefit

A study of gay men in Ireland that has investigated the prevalence of infection with the human papilloma virus (HPV), some types of which cause genital warts and cervical, anal and oral cancers, concludes that 47% of HIV positive and 77% of HIV negative gay men would benefit from being given one of the HPV vaccines against the two most common cancer-causing types.

Even though a much higher proportion of gay men than the general public are already infected with cancer-causing varieties of HPV and would not therefore benefit from a vaccine, they are still in the minority: and the fact that anal cancer is 17-35 times more common in gay men than the general public, and 35-70 times more common in HIV-positive gay men, makes vaccination with the HPV vaccines Cervarix (which offers near-100% protection against the two most common cancer-causing types of HPV) or Gardasil (which also offers 100% protection against the two most common wart-causing types) still worthwhile.

Voor hij omkwam bij de MH17-ramp was aidsdeskundige Joep Lange bezig met iets baanbrekends: hiv compleet elimineren.

Nu moet zijn team het zonder hem doen.

840

Het overlijden van Joep Lange (1954-2014) was een klap voor de aidsbestrijding. Foto Alek

Reportage door Els Quaegebeur – 26 september 2014 (leestijd 20 minuten)

Joep Lange heeft het druk. Het is 15 juli 2014 en hij moet nog duizend dingen afhandelen voor hij twee dagen later naar Melbourne vliegt om te spreken op een internationale conferentie over hiv en aids. In zijn agenda is een kwartier ingeruimd voor een eerste gesprek over aidsbestrijding anno 2014. Hij belt precies op het afgesproken tijdstip. Een rustige stem. Het lijkt alsof hij alle tijd heeft.

Lange vertelt dat zijn collega’s en hij met iets nieuws bezig zijn, iets baanbrekends: het H-team. Dat staat voor hiv transmissie eliminatie Amsterdam, de stad waar hiv verreweg het meest voorkomt en waar Joep Lange geneeskunde studeerde. Hij heeft er ook altijd zijn professionele basis gehad, als internist, als hoogleraar en sinds 2009 als directeur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). 

Dat de Internationale AIDS conferentie (IAC) 2014 afgelopen zomer in Melbourne plaatsvond, zal u niet zijn ontgaan. Het neerstorten van vlucht MH17, waardoor een aantal deelnemers aan de conferentie om het leven kwam, zorgde voor veel publiciteit.  Indrukwekkende herdenkingen, ook tijdens de conferentie, werden uitgebreid gedeeld en uitgezonden. De conferentie was inhoudelijk erg interessant.

Dit artikel behandelt een selectie van relevante zaken uit IAC 2014.

835

De Internationale AIDS Conferentie is een tweejaarlijkse bijeenkomst van wetenschap, politiek en community rondom actuele aspecten van de wereldwijde strijd tegen hiv. Het IAC 2014 toonde de successen van de hiv bestrijding wereldwijd: een grote afname van hiv incidentie en indrukwekkende wetenschappelijk vooruitgang in preventie van hiv. Het is mogelijk om hiv transmissie nog verder te verlagen en daadwerkelijk van een hiv pandemie te komen tot een situatie waarin hiv laag-endemisch is.

801

Vanaf één oktober 2014, wordt Tivicay® (dolutegravir) in België terugbetaald.

Tivicay® is een nieuwe integrase inhibitor (INI) voor de behandeling van een infectie met het humaan immunodeficiëntievirus (hiv-infectie) in combinatie met andere antiretrovirale geneesmiddelen bij volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar.

Volgens deze terugbetaling, kan Tivicay® zowel bij behandelingsnaive patiënten als bij switch patiënten ingezet worden en tevens is er een terugbetaling bij HIV patiënten met een resistentie aan een andere integrase inhibitor.

Bron : Staatsblad 10 september 2014. 

786

Sedert één september zijn de terugbetalingsvoorwaarden van Eviplera®  (rilpivirine/emtricitabine/ténofovir disoproxil fumarate) gewijzigd.

De wijziging houdt in dat de limitatie “nog niet eerder met antiretrovirale geneesmiddelen tegen dit virus behandelde” verdwijnt uit de vergoedingscriteria vanaf 1 september 2014.