Home | Nieuws

Medisch nieuws

966

diabetes © Istock

Verhogingen in belangrijke markers van systemische ontsteking worden geassocieerd met de ontwikkeling van type 2 diabetes bij mensen die antiretrovirale therapie (ART) nemen, melden onderzoekers in de online editie van het Journal of Acquired Immune Deficiency syndromen. De auteurs onderzochten de relatie tussen de uitgangswaarden van hoge gevoeligheid C-reactief proteïne (hsCRP) en interleukine-6 (IL-6) en het incident type 2 diabetes bij mensen met hiv in twee grote studies - de SMART en ESPRIT studies. De deelnemers aan de studie namen ART zonder enige aanvullende therapie. Hogere hsCRP en IL-6 waarden waren geassocieerd met diagnose type-2 diabetes tijdens de follow-up.

"Ontstekingsmerkers bieden onafhankelijke informatie voor het voorspellen van de ontwikkeling van diabetes," reageren de auteurs. "Experimentele studies die gericht zijn op het verminderen van de ontsteking zijn nodig om een causaal verband vast te stellen."

Verbeteringen in de behandeling en zorg betekenen dat veel mensen met HIV hebben nu een uitstekende levensverwachting hebben. Echter, HIV infectie - zelfs in de context van effectieve ART – is geassocieerd met een hoger risico op metabolische complicaties, waaronder de ontwikkeling van type 2 diabetes. De redenen hiervoor zijn niet duidelijk, maar mogelijke oorzaken zijn de bijwerkingen van sommige anti-HIV middelen en de inflammatoire effecten van HIV-infectie, die kan bestaan bij lage niveaus, zelfs in de context van ART.

Een aantal onderzoekingen in de algemene populatie suggereren dat hogere hsCRP en IL-6 geassocieerd kunnen worden met type 2 diabetes. Maar het is onduidelijk of dit ook het geval is bij mensen met hiv.

Onderzoekers voerden daarom een retrospectieve analyse uit van de relatie tussen hsCRP en IL-6 en incidentie type 2 diabetes in ongeveer 3700 mensen die deelnamen aan de SMART en ESPRIT studies.

Twee aminozuren bepalen uiteindelijke succes van infectie

964

Foto: Integrase (blauw) zet viraal DNA (rood) in menselijke sequentie (oranje)

Slechts twee aminozuurresten bepalen de plekken waar het hiv-virus zijn DNA inbouwt in dat van zijn gastheercel. Vervang die door iets anders en het kiest een andere plek die nog meer of misschien wel minder kwaad kan, schrijven Leuvense onderzoekers in Cell Host & Microbe.

Die aminozuren zitten in het integrase-enzym dat mee komt met het virus. Om precies te zijn serine op positie 119 en arginine op 231.

Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) kan zich op verschillende plaatsen in het menselijk DNA inbouwen, en die plaats kan bepalen hoe snel het ziekteproces verloopt. Dat blijkt uit een studie van de Onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie.

994

Foto: Het hiv-eiwit integrase (in het blauw) kan het hiv-DNA (rood) op verschillende plaatsen in het menselijk DNA (oranje) inbouwen. Hoe het virus de plaats kiest, was tot nu toe niet duidelijk. Leuvense virologen ontdekten dat die keuze bepaald wordt door twee van de meer dan 200 aminozuren waaruit integrase is opgebouwd.

Als hiv in het bloed geraakt, bindt elk virusdeeltje zich aan een menselijke immuuncel en dringt die binnen. Daar verandert hiv het genetisch materiaal van de gekaapte immuuncel zodanig dat die geherprogrammeerd wordt om nieuwe hiv-deeltjes aan te maken. Bij dat hele proces speelt het hiv-eiwitintegrase een sleutelrol: dat eiwit herkent een kort stukje erfelijk materiaal van de gastheer en versnelt de chemische reacties die het DNA van virus en gastheer met elkaar versmelten.

 

Uit de praktijk

Auteur(s): Auteur(s): Karien Gosens, arts-onderzoeker dermatologie en infectieziekten, AMC Amsterdam.
Publicatiedatum: 19-09-2014 
Artikelnummer: 3576

Een zestigjarige man is door zijn hiv-behandelaar doorverwezen voor AIN screening (Anale Intraepitheliale Neoplasie, voorstadia van anuskanker). Momenteel heeft de patiënt geen (anale) klachten.

908

Patiënt is hiv positief en onder cART (combinatie Anti-Retrovirale Therapie) behandeling. Hiermee is de viral load ondetecteerbaar en het CD4 bedraagt 670/µl (normaalwaarde 460- 1450/µl). Voorgeschiedenis vermeldt een longembolie en hypertensie. Doorgemaakte soa zijn tweede stadium syfilis en anale chlamydia en gonorroe. De patiënt is in 2012 eenmalig door een dermatoloog behandeld voor intra-anale condylomata acuminata met vloeibare stikstof, met goed resultaat. Er werden hierbij geen biopten afgenomen. Patiënt heeft seks met mannen (MSM) en heeft zowel passieve als actieve anale onbeschermde seks met meerdere partners.
Er werd Hoge Resolutie Anoscopie (in steensnedeligging) verricht waarbij meerdere afwijkingen a vue waren. Intra-anaal zagen wij op 3, 6, 9 en 12 uur miliaire, verruceuze papels. Peri-anaal werden 2 nummulair grote uitstulpingen van de huid (marisken) met verruceuze aspecten gezien en op 6 uur een gebied met hyperkeratinisatie. Bij rectaal toucher waren er geen bijzonderheden. Van alle laesies werden biopten afgenomen.

Vraag
Volgens de multidisciplinaire 2e lijns soa-richtlijn (tinyurl.com/soarichtlijn2012) worden condyloma acuminata op klinische gronden gediagnosticeerd en gezien als goedaardige afwijkingen. Gelden deze aannames ook voor HIV+ MSM?

Antwoord

885

Waarom vaccineren tegen de griep?

Vaccinatie is de enige manier om u tegen de griep te beschermen.

Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ook honderden mensen aan de gevolgen van de griep.

Als u gevaccineerd bent, dan is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, dan wordt u minder ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking ook veel kleiner. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte verergert (bijvoorbeeld ontregeling van uw diabetes).

The international research & development (R&D) consortium, AfriCoLeish, has launched a Phase III clinical study to address the extreme difficulty in treating visceral leishmaniasis (VL) in patients who also are HIV-positive. The study will assess the efficacy and the safety of two treatments: a combination treatment of AmBisome® and miltefosine, and AmBisome® alone. This is the first randomized clinical trial in Africa to confirm the World Health Organization’s recommendation for HIV-VL treatment. Two sites in northwest Ethiopia, Gondar and Abdurafi, have begun recruiting patients. The area has one of the highest burden in the world.

884

Bijna de helft van de homo’s met hiv zou erbij gebaat zijn als ze een vaccinatie tegen HPV krijgen. Dat valt af te leiden uit een Ierse studie onder 194 mannen die seks hebben met mannen. Ook twee derde van de hiv-negatieve homo’s zou er baat bij hebben. Je vraagt je af waarom dit niet gebeurt.

877

Een standpunt van Aids Fonds en Soa Aids Nederland.

871

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland vinden dat PrEP ook in Nederland beschikbaar moet komen. Dit instrument voor de preventie van hiv – een combinatiepil die beschermt tegen hiv – kan helpen het aantal nieuwe hiv-infecties in ons land omlaag te brengen. Om dat doel te kunnen bereiken moeten alle bestaande preventiemiddelen inzetbaar zijn, niet alleen voorlichting en het gebruik van condooms. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland doen al het nodige om gebruik van PrEP voor te bereiden, maar ook andere partijen moeten nu in actie komen vinden beide organisaties.

Volgens een recente studie in Ierland zouden meer dan de helft van de hiv-positieve homomannen voordeel halen bij vaccinatie tegen HPV. Twee-derde van de hiv-negatieve homomannen profiteren van deze vaccinatie. 

849

Nearly half of HIV-positive gay men could benefit from being vaccinated against HPV, say Irish researchers

Two-thirds of HIV-negative gay men could benefit

A study of gay men in Ireland that has investigated the prevalence of infection with the human papilloma virus (HPV), some types of which cause genital warts and cervical, anal and oral cancers, concludes that 47% of HIV positive and 77% of HIV negative gay men would benefit from being given one of the HPV vaccines against the two most common cancer-causing types.

Even though a much higher proportion of gay men than the general public are already infected with cancer-causing varieties of HPV and would not therefore benefit from a vaccine, they are still in the minority: and the fact that anal cancer is 17-35 times more common in gay men than the general public, and 35-70 times more common in HIV-positive gay men, makes vaccination with the HPV vaccines Cervarix (which offers near-100% protection against the two most common cancer-causing types of HPV) or Gardasil (which also offers 100% protection against the two most common wart-causing types) still worthwhile.

Voor hij omkwam bij de MH17-ramp was aidsdeskundige Joep Lange bezig met iets baanbrekends: hiv compleet elimineren.

Nu moet zijn team het zonder hem doen.

840

Het overlijden van Joep Lange (1954-2014) was een klap voor de aidsbestrijding. Foto Alek

Reportage door Els Quaegebeur – 26 september 2014 (leestijd 20 minuten)

Joep Lange heeft het druk. Het is 15 juli 2014 en hij moet nog duizend dingen afhandelen voor hij twee dagen later naar Melbourne vliegt om te spreken op een internationale conferentie over hiv en aids. In zijn agenda is een kwartier ingeruimd voor een eerste gesprek over aidsbestrijding anno 2014. Hij belt precies op het afgesproken tijdstip. Een rustige stem. Het lijkt alsof hij alle tijd heeft.

Lange vertelt dat zijn collega’s en hij met iets nieuws bezig zijn, iets baanbrekends: het H-team. Dat staat voor hiv transmissie eliminatie Amsterdam, de stad waar hiv verreweg het meest voorkomt en waar Joep Lange geneeskunde studeerde. Hij heeft er ook altijd zijn professionele basis gehad, als internist, als hoogleraar en sinds 2009 als directeur van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD).